XXIII Saló del Manga de Barcelona

ACTIVITATS PER A LES ESCOLES DINS DEL XXIII SALÓ DEL MANGA DE BARCELONA

Dates: 2 i 3 de novembre de 2017

Lloc: Saló del Manga de Barcelona (PALAUS 1, 2, 3.1, 4, 5 i Plaça Univers de Fira Barcelona Montjuïc)

Horari:
Dijous 2 de novembre: de 9:00 a 20:00 h
Divendres 3 de novembre: de 9:00 a 20:00 h

A qui va dirigit: alumnes d’Educació Primària, d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat

Organitza: FICOMIC, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Presentació

El Saló del Manga de Barcelona, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, aposten per apropar el manga a les escoles a través d’un seguit d’activitats al voltant del propi manga, l’animació i la cultura japonesa.

El manga (forma com s’anomena el còmic a Japó) és considerat el novè art, i el seu llenguatge, que rep el nom de narrativa dibuixada o art seqüencial, és una síntesi on la imatge i la paraula formen un producte artístic. La combinació de text i imatge dóna lloc a un discurs fàcilment comprensible i estimulant per als lectors més joves i per a aquells que no tenen l'hàbit de lectura adquirit. Aquests elements el converteixen en una eina pedagògica de gran utilitat per a la comprensió lectora, perquè fomenta la capacitat de síntesi i aporta un llenguatge narratiu específic, que pot ser útil per a la majoria d'àrees curriculars. El Saló va molt més enllà del manga i una part del seu espai el dedica a la cultura i tradicions japoneses. Enguany, també té un paper destacat en el Saló, la robòtica, al voltant de l’exposició Somien els mechas amb ovelles elèctriques? es desenvolupen una sèrie d’activitats i exhibicions en col·laboració amb empreses punteres a nivell internacional en l'àmbit de la robòtica.

TALLERS DE CÒMIC

Taller de manga organitzat per l’Escola JOSO. Centre de Còmic i Arts Visuals. Aquesta activitat té com a objectiu la difusió dels aspectes fonamentals del manga, com ara el guió, el desenvolupament i caracterització de personatges, el muntatge seqüencial, l'art final, etc. Posant, un èmfasi molt especial, en els processos del dibuix en l’especialitat del manga.

Edat: Cicle superior de Primària, secundària i Batxillerat
Horario: dijous 2 i divendres 3 de novembre a les 10h, 11h, 12h i 13h


 

Taller d’animació organitzat per l’Escola JOSO. Centre de Còmic i Arts Visuals. El taller dóna la possibilitat de participar en els processos necessaris per crear les seqüències de dibuixos usant materials específics com taules de llum. Amb la possibilitat de la gravació i posterior edició dels dibuixos per crear l'animació.

Edat: cicle superior de Primària, secundària i Batxillerat
Horario: dijous 2 i divendres 3 de novembre a les 10h, 11h, 12h i 13h


 

Taller d’impressió digital 3 D organitzat per l’Escola JOSO. Centre de Còmic i Arts Visuals. Partint del disseny i la creació previs es veuran exemples d'art conceptual per a la creació de peces. Es saltarà al modelat repassant diferents estils i sistemes d'escultura digital per arribar al procés d'impressió, i conèixer els materials disponibles i els processos necessaris per a un correcte desenvolupament de la impressió en 3d. Finalment es veuran aplicacions artístiques d'aquestes impressions.

Edat: cicle superior de Primària, secundària i Batxillerat
Horario: dijous 2 i divendres 3 de novembre a les 10h, 11h, 12h i 13h

TALLERS SOBRE LA CULTURA JAPONESA

Sala de japonisme

 

Taller de sumi-e. Sumi (tinta) -e (pintura) és un art de pintura tradicional oriental. Només amb tinta negra, aigua i paper, permet expressar diferents nivells de llum, foscor, volum i perspectiva. És un art delicat que ens convida a desenvolupar la sensibilitat artística i espiritual, mentre gaudim de la pintura.

Edat: cicle mitjà i superior de primària i ESO
Horari: dijous 2 i divendres 3 de 10:30 a 11:30h


 

Taller d’origami. L'origami o papiroflèxia és un art que consisteix en el plegat de paper principalment sense utilitzar tisores ni cola per obtenir figures de formes variades, moltes de les quals podrien considerar-se com escultures de paper. Al Japó l'origami va començar amb el paper i s'ha anat desenvolupant amb molta rapidesa des de finals dels 60 fins als nostres dies.

Edat: cicle superior de primària i ESO
Horari: dijous 2 i divendres 3 de 15 a 16h


 

Taller d’amigurumi L'amigurumi és una tècnica d'origen japonès que consisteix a crear figures de ganxet unint peces soltes. D'aquí el significat de la paraula amigurumi, que en japonès significa "ninot teixit".

Els amigurumis poden variar en forma i dimensions, des de petits animals fins fruita, menjar o objectes varis. El que si solen tenir en comú és un aire kawai ("bonic") gràcies a complements i expressions típiques de màniga i il·lustració japonesa.

En aquest taller mitjançant tècniques d'amigurumi es podran realitzar diferents personatges relacionats amb el manga, l'anime i videojocs.

Edat: a partir de 3r de l’ESO
Horari: dijous 2 i divendres 3 de 16:20 a 17:40h


 

Sala el camí de les arts

 

Taller d’amigurumi. L'amigurumi és una tècnica d'origen japonès que consisteix a crear figures de ganxet unint peces soltes. D'aquí el significat de la paraula amigurumi, que en japonès significa "ninot teixit".

Els amigurumis poden variar en forma i dimensions, des de petits animals fins fruita, menjar o objectes varis. El que si solen tenir en comú és un aire kawai ( "bonic") gràcies a complements i expressions típiques de màniga i il·lustració japonesa.

En aquest taller mitjançant tècniques d'amigurumi es podran realitzar diferents personatges relacionats amb el manga, l'anime i videojocs.

Edat: a partir de 3r de l’ESO
Horari: dijous 2 i divendres 3 de 12:30 a 14h


 

Taller de daruma Explica la llegenda que el Bodhidharma, monjo budista indi, de tant meditar li van caure els braços i les cames, aquesta història es va traslladar a Japó en la forma de la figura del Daruma, que avui en dia és un amulet que dóna sort, força i vitalitat per preservar i complir els objectius que un es marca.

En aquest taller aprendrem a fer el nostre propi Daruma que ens ajudarà a aconseguir els nostres propòsits.

Edat: ESO
Horari
: dijous 2 i divendres 3 de 12:30 a 14h


 

Sala de lectura i escriptura

 

Taller de katakana La llengua japonesa utilitza tres sistemes d'escriptura: hiragana, katakana i kanji. El sil·labari del katakana, està compost per 46 caràcters bàsics, senzills i rectilinis.

Aprendrem a utilitzar aquest sistema d'escriptura per a transcriure paraules estrangeres al japonès, com el nostre nom i el dels nostres éssers estimats segons les normes de transcripció fonètica de la llengua japonesa.

Edat: ESO
Horari
: divendres 3 de 10 a 11.30h

ESPAI YOUTUBERS: CONFERÈNCIES

Mi experiencia como Youtuber. "Kopurista" és el nom del Youtuber que s'amaga darrera el canal "EL TEMPLO DEL TIEMPO", un dels canals dedicats a l'univers del joc "The Legend of Zelda" més seguits en llengua castellana a casa nostra. Amb més de 3 anys a les seves esquenes realitzant vídeos de forma setmanal, Kopurista ens parlarà de les seves experiències en el món dels Youtubers: com i per què va començar, com prepara la seva feina, com compagina estudis i vídeos, quines portes li ha obert convertir-se en creador de contingut i com veu el seu futur.

A càrrec de Kopurista

En Julio Pérez de Castro és un jove granadí que gràcies a l'univers dels videojocs de Zelda s'ha convertit en un referent a tot el món. En 3 anys ha passat de fer vídeos en solitari a la seva habitació a tenir més de 130.000 persones subscrites al seu canal pendents de cada un dels seus nous vídeos.

Edat: Cicle superior de primària i ESO
Horari: Dijous 2 a les 11.30h
Idioma: Castellà


 

Mi experiencia como Youtuber. "AGENTE DE MARVEL" és un dels canal dedicats al món del còmic i de l'univers dels superherois Marvel que es fa a casa nostra. En aquesta xerrada ens parlarà de les seves experiències en el món dels Youtubers: com i per què va començar, com prepara la seva feina, com compagina estudis i vídeos, quines portes li ha obert convertir-se en creador de contingut i com veu el seu futur.

A càrrec de Agente Marvel

Francesc Miquel Fernández viu a Girona des d'on fa més de 2 anys parla a tot el món sobre les pel·lícules i els còmics de l'univers Marvel. «Agente de Marvel» és un espai on els còmics, les sèries i el cinema conflueixen sota un paraigües comú, on analitzem els efectes transmèdia de «La casa de les Idees» a través de les estrenes cinematogràfiques, televisives, còmics i molt més. Anàlisi, curiositats, notícies, ressenyes, recomanacions.... Et consideres un Marvel Zombie?

Edat: cicle superior de primària i ESO
Horari: Divendres 3 a les 11.30h
Idioma: Castellà

ESPAI DE ROBÒTICA

Visites guiades

 

Visites guiades a la zona d’exhibició de robots. Inclou visita als espais de les empreses KUKA, ABB, Universal Robots, STAUBLI i Ro-Botica, entre d’altres.  La visita farà especial èmfasi en les possibilitats dels robots col·laboratius que poden interactuar amb les persones.

Edat: Cicle superior de Primària, Secundària i Batxillerat
Horaris: dijous 2 i divendres 3 de novembre a les 10h, 11h, 12h i 13h.

 

Conferències

 

Robòtica: noves oportunitats.

La història de la humanitat està plena de grans canvis tecnològics que, de forma directa o indirecta, han tingut un impacte important en l'àmbit laboral. Alguns d'aquests canvis han estat interpretats com a positius i d’altres com a negatius. Avui en dia, els grans avenços tecnològics en el món de la robòtica han posat, un altre cop, en alerta a la població. Ens trauran el treball els robots? Apareixeran nous sectors laborals gràcies a la robòtica? Ens podrem adaptar al canvi?

A càrrec de Sergi Foix.

Sergi Foix és investigador del grup de Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC-UPC. Es va doctorar per la UPC el juliol de 2016, i va obtenir un Màster en Automàtica i Robòtica per la UPC (2010) i un Master of Science en Sistemes intel·ligents per la University of Sunderland al Regne Unit (2008). Actualment, els seus camps d’interès són la planificació mitjançant visió activa, l'estimació de la posició d’objectes deformables per tasques de manipulació robòtica, el control de robots en tasques de robòtica assistencial i l’estudi de nous mètodes d’interacció robot-persona per a tasques col·laboratives.

Edat: ESO
Horaris :Dijous 2 i divendres 3 a les 10.00h
Idioma: Català


 

Robots: els companys de feina del futur.

La presència de la robòtica en entorns industrials es un fenomen imparable. En menys de cinquanta anys s’han desenvolupat robots que cada cop poden realitzar feines més complexes, amb gran nivell de precisió i que permeten una total interacció amb l’ésser humà.  El futur se’ns presenta ple de reptes i oportunitats gràcies a aquests nous companys de treball.

A càrrec de Daniel Cavero.

Daniel Cavero Tomás es Adjunt a la Direcció Tècnica de KUKA Robots IBÉRICA.  Enginyer Tècnic en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya.  Executive MBA per la Escola de Negocis IESE (Universitat de Navarra).

Edat: ESO
Horaris: Dijous 2 i divendres 3 a les 11.00h
Idioma: Català


 

L’oci del futur: jugar amb robots.

L’aprenentatge i l’entreteniment estan evolucionant notablement gràcies als avanços en la robòtica personal, amb l’augment de les prestacions dels equipaments, la facilitat d’ús i la disminució dels preus de venda dels productes. La motivació de jugar amb robots ens ajudarà a adquirir habilitats com les del treball en equip, la planificació i programació de tasques i la cura i manteniment del material, tot plegat sense deixar de gaudir d’una bona estona. A la xerrada es mostraran varis models a l’abast de tothom.

A càrrec de Rocío Lara.

Rocío Lara  és enginyera mecànica i elèctrica. Actualment és la responsable educativa de l’empresa Ro-Botica, coneguda per ser la primera empresa amb una botiga presencial a Europa dedicada a la robòtica personal i educativa. 

Edat: ESO
Horaris: Dijous 2 i divendres 3 a les 12.00h
Idioma:
Català


 

Robots: quan la ficció s’avança a la realitat.

La paraula robot apareix per primer cop publicada l’any 1921. Abans d’aquesta data els autòmats ja havien sorprès diverses generacions durant dos-cents anys, com a protagonistes també d’emblemàtics llibres d’una incipient ciència-ficció. El segle XX ha estat el segle de la robòtica a la ficció, i els ha popularitzat a través del cinema i les sèries de televisió, sovint sota la influència de la literatura i els còmics. A la conferència es fa un repàs dels robots més coneguts de la cultura popular.

A càrrec de Jordi Ojeda.

Jordi Ojeda és doctor enginyer industrial i màster en producció automatitzada i robòtica. Professor de la Universitat de Barcelona, on dirigeix un projecte de divulgació de la ciència i la tecnologia emprant com instrument pedagògic els còmics, el cinema fantàstic i la literatura de ciència ficció. Ha estat el comissari de les exposicions “Robots en la seva tinta” i “Robots de cinema: de Maria a Eva”.

Edat: ESO
Horaris: Dijous 2 a les 13.00h
Idioma: Català


 

Robots humanoides per ajudar a les persones i a les organitzacions.

PAL Robotics és una empresa especialitzada en el disseny de robots innovadors. A la xerrada es mostraran diferents exemples de projectes que ajuden a integrar la investigació robòtica d'última tecnologia en un determinat negoci. Els robots humanoides dissenyats permeten guiar, atendre i ajudar als visitants o convidats, i també realitzar l'inventari d’una botiga o d’un magatzem, tot de forma automàtica i autònoma.

A càrrec de Francesco Ferro.

Francesco Ferro, enginyer de telecomunicacions, és conseller delegat de PAL Robotics, una companyia líder en robots humanoides bípedes, establerta a Barcelona amb la missió de desenvolupar robots de servei que millorin la qualitat de vida de les persones. 

Edat: ESO
Horaris: Divendres 3 a les 13.00h
Idioma: Castellà

El programa d’activitats pot patir canvis que serà degudament informats als afectats


Per a totes les activitats cal fer inscripció prèvia enviant un correu a pedagogia@ficomic.com especificant el nombre d’alumnes, l’edat, l’activitat i el dia que visitareu el Saló


Per als grups escolars que vulguin fer la visita al Saló del Manga i assistir a alguna de les activitats, l’entrada té el preu especial de 2 € per als alumnes i és gratuïta per als docents acompanyants. Per obtenir aquest descompte, cal presentar a les taquilles un escrit amb el segell de l‘escola i el vistiplau de la direcció del centre, on consti el nombre d’alumnes i professors que volen accedir al Saló. Aquesta promoció no és acumulable a altres descomptes.

Les activitats són gratuïtes.


Per a més informació contacteu amb:

Oriol Borràs
pedagogia@ficomic.com

Contacte
C/. Palau, 4 - 08002 Barcelona (Spain)
info@ficomic.com

© 2006 - 2018 FICOMIC
Xarxes socials

Aquesta web utilitza galetes (cookies) pròpies i de tercers per oferir una millor navegació.
Al navegar-hi l'usuari accepta l'ús que fem de les galetes (cookies).
L'usuari pot evitar la generació de galetes (cookies) i eliminar-les mitjançant les opcions del seu navegador.
Bloquejar les galetes (cookies) pot implicar que alguns dels serveis i opcions d'aquesta web no funcionin correctament.